GroWinAPP

compartint dades per la salut mental

Consentiment informat

Títol oficial del projecte:  

Growing Healthy (GrowHe). Repositori digital d’informació psicològica infantil per promoure la salut mental  

Investigadors principals:  

Dra. Maria Balle Cabot i Dr. Jordi Llabrés Bordoy (UIB)  

Contacte:  

Per qualsevol dubte sobre aquest projecte podeu contactar amb els responsables telefonant al 663 989 899 o escrivint a info@growinapp.cat  

Finançament:  

Aquest estudi compta amb el finançament del Ministerio de Ciencia e Innovación dins el programa de Proyectos de I+D+i de la Agengia Estatal de Investigación.  

Quin és l’objectiu d’aquest estudi?  

Volem promoure la salut mental i per això ens hem de focalitzar en la infància, quan els trastorns encara no han començat o no s’han cronificat. Però la investigació en salut mental amb infants suposa reptes importants. El més rellevant és la manca de dades sobre el comportament “normal”, per poder delimitar millor el que no ho és. Els pediatres, per exemple, compten amb dades poblacionals i longitudinals sobre el pes i l’alçada, i això facilita la detecció de problemes en el cas de no ajustar-se a l’esperat per a l’edat. Els professionals de la salut mental no disposen d’aquestes dades.  

Volem crear un repositori digital d’informació psicològica de tota la població de les Illes Balears de 6 a 12 anys. Les dades d’aquests infants s’obtindran a  

partir de vosaltres, la seva família. Ho farem a través d’una aplicació mòbil segura que complirà amb totes les normes de protecció de dades personals.  

Què haureu de fer?  

Si acceptau participar en aquest estudi, i donau el vistiplau a aquest consentiment, rebreu les instruccions per descarregar-vos una app per al mòbil, des d’on podreu participar i respondre a totes les fases de l’estudi. Les preguntes no seran sempre les mateixes però sí que sempre aniran adreçades a poder prevenir l’aparició de problemes de salut mental.  

Concretament, podreu participar en els següents estudis: 

  1. Estudi longitudinal prospectiu. Haureu de contestar tres qüestionaris sobre comportament infantil, temperament i regulació emocional, a l’inici de la vostra participació, després al cap d’un any i finalment al cap de dos anys 
  2. Estudi d’avaluació momentània ecològica. Haureu de contestar a una sola pregunta sobre estratègies de regulació emocional, però tres cops cada dia durant dos períodes d’una setmana  
  3. Estudi amb dispositius digitals portables. Deixarem un dispositiu de mesura de l’activitat cardíaca (tipus fitbit®) al vostre fill o a la vostra filla perquè el dugui posat durant la setmana en la qual contestau les preguntes de l’anterior estudi.  

Lògicament, sempre podreu deixar preguntes sense contestar i fins i tot abandonar qualsevol dels estudis sense donar cap explicació.  

Qui podrà veure les dades?  

Ningú, excepte els membres del nostre equip de recerca, podrà accedir a les dades dels vostres fills o les vostres filles, però com que l’objectiu és facilitar la investigació en salut mental, les dades es compatiran a un portal de dades obertes després de ser anonimitzades (això vol dir que serà impossible saber, fins i tot per nosaltres, a qui pertanyen les dades). Per anonimitzar les dades seguirem les recomanacions de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i els sistemes tècnics més avançats, de manera que vos podem garantir que, una vegada les dades siguin anonimitzades, i posades a disposició de la  comunitat científica per ser analitzades, ningú podrà identificar cap participant.  

Hi ha alguna compensació per participar?  

Com a participants de l’estudi podreu accedir, com a “gratificació”, a la zona privada d’aquest portal web, on hi haurà informació basada en l’evidència sobre problemes psicològics infantils, activitats formatives especialment dissenyades per promoure la salut mental infantil, informes sobre les dades del projecte, etc. La definició dels continguts d’aquesta secció la farà un comitè amb representants de les associacions de famílies d’alumnes. Aquest comitè també supervisarà les preguntes que es faran a través de l’aplicació i en general vetllarà pels aspectes ètics del projecte.  

Riscs i beneficis del projecte:  

Participar al projecte no presenta cap risc i en canvi pot tenir molts de beneficis per la salut de la nostra societat. Un de cada quatre problemes de salut al món és de salut mental. Aportar les seves dades al repositori contribuirà de forma rellevant a millorar la salut mental de la població.  

COMPRENC QUE:  

  • La meva participació és voluntària a l’inici i durant tota la durada de l’estudi, de manera que puc retirar-me en qualsevol moment i sense haver de donar explicacions.
  • A més, som conscient que es garanteix la confidencialitat de les meves dades.  
  • Aquestes dades seran tractades respectant-ne la confidencialitat i d’acord amb la vigent normativa de protecció de dades. 
  • Sobre aquestes dades m’assisteixen tots els drets legals que es detallen i especifiquen al peu de pàgina d’aquest consentiment.  
  • Aquestes dades únicament les utilitzarà l’equip responsable per a fins científics i mai no seran cedides a tercers excepte per obligació legal, i es conservaran durant el temps estrictament necessari (les convocatòries de finançament públic de la recerca poden marcar temps diferents)  
  • La legitimació del projecte es basa en la recollida de dades per consentiment informat (art. 6.1a del Reglament general de protecció de dades, RGDP), i el tractament de les dades tal com s’ha exposat és l’única manera de complir els objectius del projecte de recerca (art. 6.1.e de l’RGPD).  

DECLAR QUE:  

  1. He llegit el present document informatiu i he tengut oportunitat de fer les preguntes necessàries, a través de la pàgina de contacte d’aquesta plana web, per considerar-me prou informat o informada sobre els objectius i la metodologia aplicada en el projecte.  
  2. Entenc les característiques i l’objectiu de l’estudi, així com els seus possibles beneficis i riscs.  
  3. Accept que les dades recollides puguin ser utilitzades en el projecte de recerca amb finalitat d’investigació, així com amb finalitat educativa.  
  4. Entenc que es mantindrà la confidencialitat de les dades que aporti.  
  5. El consentiment l’atorg de manera voluntària i sé que som lliure de retirar-me de l’estudi en qualsevol moment, per qualsevol raó, sense donar més explicacions ni exposar els motius i sense cap tipus de repercussió negativa per a mi. 

Per tot això, activant el meu compte a l’aplicació mòbil GroWinApp, manifest la meva conformitat per participar en el present estudi.  


En compliment del que disposa la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, us informam que les dades recollides seran incloses en un o més fitxers gestionats per la UIB en el registre de l’activitat de tractament habilitat a l’efecte, la finalitat dels quals és poder realitzar la investigació en curs. Les dades sol·licitades són necessàries per acomplir la finalitat esmentada i, per tant, el fet de no obtenir-les impedeix d’aconseguir-la.  

La UIB és la responsable del tractament de les dades i com a tal us garanteix els drets d’accés, rectificació, oposició, supressió, portabilitat, limitació del tractament i de no ser objecte de decisions individuals automatitzades pel que fa a les dades facilitades i tractades. Per exercir els drets indicats us heu d’adreçar per escrit a: Universitat de les Illes Balears, Secretaria General, a l’atenció de la delegada de protecció de dades, cra. de Valldemossa, km 7,5, 07122 Palma (Illes Balears), o a l’adreça de correu electrònic dpo@uib.es. També disposau del dret a reclamar davant l’autoritat de control a https://www.aepd.es. De la mateixa manera, la UIB es compromet a respectar la confidencialitat de les vostres dades i a utilitzar-les d’acord amb la finalitat per a la qual varen ser recollides».