GroWinAPP

compartint dades per la salut mental

Comparant dos qüestionaris

Entre el 22 i el 24 de novembre vàrem assistir al 9è Congrés Internacional de Psicologia Clínica i de la Salut en infants i adolescents per presentar un dels primers resultats del projecte GroWinAPP.

Avaluació del «factor p» en infants: una comparació entre el SDQ i el CBCL

Copoví, M.V., González-Bennasar, N., Balle, M., Llabrés, J. & Leguizamo, F.J.

Algunes investigacions recents han posat de manifest la necessitat d’un model psicopatològic que pugui explicar les altes comorbiditats i covariacions entre trastorns psicològics, perquè les nosologies psiquiàtriques tradicionals no ho fan. Com a resposta a aquesta necessitat ha sorgit un model bifactorial que explica la psicopatologia a partir de dos factors latents, externalitzants i internalitzants, a més d’un Factor General de Psicopatologia o «factor p». El «factor p» reflecteix la covariació sistemàtica a tota la gamma de problemes psicològics i els aspectes comuns entre aquests trastorns.

Fins ara, l’inventari de comportament infantil (CBCL) ha estat l’instrument de mesura més utilitzat per avaluar l’adequació del model bifactorial. Però alguns treballs han demostrat també l’eficàcia del qüestionari de fortaleses i dificultats (SDQ), més breu que el CBCL, per detectar problemes d’internalització i externalització, encara que se sap menys sobre la seva adequació per avaluar el «factor p».

L’objectiu d’aquest estudi era dur a terme una anàlisi factorial confirmatòria (CFA) per examinar l’ajust d’un model bifactorial amb un «factor p general» tant a través de l’SDQ com del CBCL de manera independent. També es van comparar altres models mitjançant els dos qüestionaris. Els pares i mares de 280 infants de 6 a 12 anys, extrets aleatòriament de múltiples escoles de primària de Mallorca, varen completar en línia tant l’SDQ com el CBCL. Es varen utilitzar totes les escales dels dos qüestionaris excepte l’escala de comportament prosocial de l’SDQ i les escales d’atenció i problemes socials del CBCL.

El model bifactorial va presentar un índex d’ajustament comparat (CFI) de .827 a l’SDQ i .333 al CBCL. A partir dels nostres resultats, l’SDQ podria ser una alternativa al CBCL per detectar problemes d’internalització i d’externalització, així com el «factor p» en infants de 6 a 12 anys.


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *